2017. január 15., vasárnap

Üresjárat


A rideg téli hónapokban, amikor nincs más teendőm, roppant mód lehangolt vagyok. A fájdalmas, és a szomorú külső ingerek depressziós állapotba sodortak. A magánéletem romokban és folyamatosan keresem az okokat a miértre. Megfigyelve magamat az utóbbi hat hónapban egyre inkább kirajzolódott egy bipoláris zavart állapot, a mániás depresszió állapota.
Az összes kritériumnak megfeleltem, amelyik a mániás depressziót alátámasztja, legalább is az elmúlt időszakomat (1,5 év) alapul véve.

Mánia:
-        Magatartás eltérés, különc, egyedi;
-        Alkotóképesség: publikációim bizonyítják;
-        Nyugtalanságérzés, rohanó gondolatok (szerteágazó kutatás), meglepő asszociációk, gyors és hangos beszéd (veszekedések);
-        Nagyfokú ingerlékenység és szétszórtság (erősnek képzelem magam);
-        Emelkedett, sőt eufórikus hangulat (szereplés a médiában);
-        Irreális elképzelések (emberek példaképe)
-        Csökkent alvásigény (4-5 óra);
-        Önbecsülés növekedése, csökkenő ítélőképesség (nagyravágyás);
-        Növekedett nemi vágy;
-        Túlzott cigaretta fogyasztás, mivel már 10 éve nem iszom, és nem fogyasztok kábítószert;
-        Kellemetlen, provokatív vagy tolakodó viselkedés (rá akarom erőltetni magam valakire);
-        Betegségtudat hiánya (nincs nekem semmi gondom).

A depressziós tünetek különösen az elmúlt egy hónapban jöttek elő rajtam, de ugyanez játszódott le velem a tavalyi évben is.

Depresszió:
-        állandósult szomorú vagy reménytelen kép, kétségbeesett, pesszimista hangulat;
-        örömre képtelenség (nemi örömök elvesztése);
-        szeretetérzés hiánya;
-        gondolkodás lelassulása;
-        nyugtalanság és ingerlékenység;
-        alvászavar;
-        súlyos étvágytalanság;
-        csökkent energia szint, fáradékonyság;
-        tehetetlenség, haszontalanság és a meg nem felelés érzése;
-        bűnösségtudat és önvádolás;
-        halálvágy és öngyilkossági gondolatok.

Persze ezek az érzések eléggé rapszodikusan jönnek elő, ezért talán ciklotim személyiség vagyok? 2015 első felében I. típusú bipoláris jelenség voltam, amikor eléggé gyengén jöttek elő a mániás depressziós panaszok, de 2015 második felétől uralkodóan II. típusú bipoláris jelenség lettem. Esetleg a szerotonin szintem alacsony? Esetleg a lítium szintem kimerült?

Újabban ideggyengeséget, neurózist is diagnosztizáltakkülönösen az alkotók, művészek esetében. E kritériumoknak is megfelelek, vagyis túlérzékeny, fáradékony vagyok, képtelen vagyok szellemi munkára. Hasonlóan a mániához és a depresszióhoz, ezt is szintekre osztják, ebből következően én az atípusos depresszióba sorolnám magam, a szélsőséges kedélyállapot irányába.

Mivel elég olvasott embernek tartom magam, és kíváncsinak is, ezért végigpásztáztam a skizofréniát is, hátha azok között találok magamra illőt. Természetesen alapvetően kizártam a tudathasadást, de a skizoid jelleget nem.
Utána néztem és nem feleltem meg egyiknek sem, talán csak annak, hogy a kreativitásom megnövekedett, de alapvetően ez már régóta jelen van az életemben. Vagy már születésemtől fogva skizoid jellegeket mutattam? Nem tudom.

Összességében elmondható, hogy erőteljesen depressziós időszakot élek át, amikor is nincs igazán sikerélményem…legalább is a magánéletemben, a szakmai munkában viszonylagos sikereket érek el, de az már nem jelent elegendő motivációt. Szükséges lenne a magánéletemben is sikert elérni, ami mentőövet nyújthatna a depresszió ellen.

András