2016. december 24., szombat

Savant szindróma


A savant szindróma John Lagdon Down nevéhez fűződik s habár a mai napig autizmus mellett nincs hivatalosan a DSM szakkönyvekben, mint betegség megemlítve, attól függetlenül még létezik. 

Számtalan autista - híresek és kevésbé vagy alig ismertek - rendelkeznek különleges képességekkel a puzzle darabok fejjel lefelé történő kirakásától egészen a világsikerekig. 

Jómagam pár sorának (Autizmussal önmagamba zárva c. könyv 6. és 9. oldal, 2005) a leírása - sosem gondoltam volna - említésként bő 1 évtizeddel annak keletkezése után a Magyar Tudomány c. folyóirat 2016. évi március havi számában a következő sorokkal jelent meg:

„A matematikai formalizmust túllépve Seth F. Henriett fogalmazta meg világunk multistruktúrájának lényegét, amelyet a 47. oldalon olvashatunk.” 

(Forrás: http://www.matud.iif.hu/2016/03/19.htm , Magyar Tudomány)

Kaptam tőlük tiszteletpéldányt is és nagyon örültem neki.

A világhírű mondat:

"Volt egyszer egy világ, a világban egy bolygó,
a bolygón egy földrész, a földrészen egy ország,
az országban egy város, a városban egy lakás,
a lakásban egy szoba, a szobában egy ember,
s az emberben egy világ."


Sosem gondoltam volna, hogy egyszer olyan neves emberek foglalkoznak majd velem, mint Csányi Vilmos etológus - pszichológus, stb.

Sosem gondoltam volna, hogy egy egyszerű mondat leírásából gráfelméletek lesznek a matematikában tovább levezethetőek, lásd T. Dénes Tamás matematikus és Farkas János közös könyvét a Humán társadalom elmélete címmel, melyben engem említenek fő példaként.

És ez azért is különleges, mert nemcsak autista vagyok, de diszkalkuliás is...
Nyilván maradhatott az elmémben egy olyan terület, melyhez sem autisztikus, sem pedig diszkalkuliás (aritmetikai) zavarok nem tudtak hozzáférni.

Az autizmust már próbálták levezetni a kisagy, a híd, a nyúltvelő és egyéb agyi központok zavariból csak úgy, mint genetikai alapokon is, és ugyan ezt a tanulási zavarokkal is próbálták már.

Teljes végeredményre azonban semmiféle orvosi, genetikai kutatás sem vezetett, mert pl. a Down - kór már terhesség előtt kimutatható, hogy a 21. kromoszóma triszómája hozza létre, ellenben az autizmust a mai napig nem sikerült feltárni semmiféle orvosi alapon.

Így tényleg rejtélynek tűnik. Magam is, amikor olvasok az autizmus - és „savant szindróma” kutatásokról, tényleg egy nagy rejtélynek tűnik és néha úgy gondolom, az emberi természet egy szélsőségesen zárt formája, valahol az introvertált emberi viselkedés legszéle.

Ha nincs rá ok, néha nem tudok rá betegségként gondolni ma már...

Seth Heni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése